top of page

Hoe brandveilig is jouw huis?

We kunnen er niet omheen, het afgelopen jaar zijn we met zijn allen meer thuis geweest dan ooit. We werken thuis, we klussen in huis en zelfs tijdens de vakantie zijn we thuis. Lees in dit artikel alle tips en tops die jij kunt toepassen om jouw huis zo brandveilig mogelijk te maken.

 

Wist je dat het aantal brandmeldingen van woningen in 2020 vergelijking met 2019, 25% gestegen is? Gemiddeld zijn er 440 van kleine brandmeldingen per maand. In 2020 ligt dit aantal op 550 meldingen per maand. Een behoorlijke toename, maar hoe is dit mogelijk? Er zijn sterke vermoedens dat de Corona pandemie, mogelijk een indirecte oorzaak is van deze toename.

Zo zijn wij meer thuis en worden er meer apparaten op het stroomnet tegelijk gebruikt waardoor oververhitting kan ontstaan. Je gebruikt vaker huishoudelijke apparaten dan voorheen; even een kopje koffie of thee zetten, even een wasje draaien en daarna meteen lekker in de droger. Of je wordt koud tijdens het langdurig achter de laptop zitten, dus zet je de verwarming een graadje hoger. Wat denk je van de laptop en telefoon die aan de oplader zitten? Allemaal hele logische dagelijkse dingen, waar je wellicht niet bij stil staat, maar toch gevaarlijk kunnen zijn. Want als jij net in jouw video overleg of call zit, zou het best kunnen zijn dat er ergens in jouw huis iets gebeurd waar jij op dat moment geen zicht op hebt.


Naast het thuiswerken is de kluskoorts toegeslagen. Iedereen gaat zelf aan de slag, in en rondom het huis, en maken daarbij gebruik van apparaten die zij daarvoor nooit of weinig gebruikten. Door menselijke fouten kunnen hierdoor gevaarlijke brandsituaties ontstaan.


De top 3 van locaties in huis waar het meeste brandgevaar ontstaat:


Rookmelders zijn van levensbelang

We kennen ze allemaal, de rookmelders. Hopelijk hoor je ze alleen als de batterij vervangen moet worden, maar weet jij waar ze in jouw huis hangen of zouden moeten hangen? Wist je dat meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook? Je hebt namelijk maar ongeveer 3 minuten de tijd om je woning te verlaten bij een brand!


Hang op iedere verdieping een rookmelder op. Belangrijk is dat de rookmelder de vluchtweg van slaapkamer naar buiten ‘bewaakt’. Er zijn ook ruimtes waar je beter géén rookmelder kunt plaatsen.



Koolmonoxidevergiftiging

Zoals je vast wel eens gehoord hebt is koolmonoxide de sluipmoordenaar in huis. Het gevaar zit hem voornamelijk in het feit dat je het niet kan zien, ruiken of proeven, maar je kunt wel bewusteloos raken of zelfs overlijden. Wist je dat er jaarlijks 10 tot 15 mensen overlijden aan koolmonoxidevergiftiging?


Heb jij al een koolmonoxidemelder in huis en weet jij waar deze moet hangen?

Er zijn twee verschillende soorten ruimtes in huis. De eerste ruimte is er een met een verbrandingstoestel (een mogelijke CO-bron als een ketel of kachel), zoals de woonkamer of het washok.

Het belangrijkste is om de koolmonoxidemelder altijd tussen de 1 en 3 meter van de CO-bron te plaatsen en op minimaal 30 cm van de omliggende muren.


De tweede ruimte is een ruimte zonder verbrandingstoestel, zoals een slaapkamer of studeerkamer. Het belangrijkste in deze ruimtes is om de koolmonoxidemelder minimaal op ademhoogte te plaatsen. Afhankelijk van activiteiten in de ruimte komt ademhoogte in dit geval overeen met zit- of loophoogte.

Uiteraard is het ook handig om te weten waar je een koolmonoxidemelder juist niet moet ophangen:











Wat als er brand uitbreekt?

Stel je hebt alle rookmelders en koolmonoxidemelders opgehangen en er breekt brand uit, wat moet je dan doen? Het belangrijkste is dat je een vluchtplan hebt voor je eigen huis. Dat klinkt wellicht overdreven, maar het is zeker niet overbodig. Vooral als er meerdere mensen in een huis wonen is het goed om samen een plan op te stellen.


Zoals gezegd heb je ongeveer 3 minuten om bij brand je huis te ontvluchten. Bedenk waar de brand kan ontstaan en hoe je het snelste weg kunt komen. Loop deze vluchtroutes eens met je gezin of huisgenoten en houdt deze vrij. Spreek ook een verzamelplek af. Sluit bij vluchten altijd de deuren en blijf bij rook zo laag mogelijk bij de grond. Kun je niet naar buiten? Leg dan iets tegen de onderkant van de deur en zorg voor frisse lucht als dat mogelijk is en zorg altijd dat je zichtbaar bent voor de brandweer.


Zet ook in het vluchtplan wie er voor de kinderen en huisdieren zorgt en waar de sleutels liggen.


Een hoop voorzorgsmaatregelen waar je misschien in de eerste instantie nog niet aan gedacht had, maar levens kunnen redden. Echt doen!

99 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page